Naar schatting heeft 1 op de 300 Nederlanders een BRCA-mutatie. Dit betekent dat zij een verhoogde kans hebben op borst-, eierstok- en prostaatkanker. Borstkankervereniging Nederland (BVN) is op 21 maart gestart met de influencerscampagne “Het zit in de familie” om dit onder de aandacht te brengen. BVN werkt hierin samen met Stichting Olijf en Stichting Erfelijke Kanker Nederland.

Met de boodschap ‘Check wat jouw kans is. Want als je het weet, kun je wat doen.’ worden Nederlanders ervan bewust gemaakt dat erfelijke aanleg voor borst-, eierstok- en prostaatkanker in de familie kan zitten. Bij iedereen, mannen en vrouwen.

Via de website www.hetzitindefamilie.nl kunnen mensen door middel van de BRCA-verwijscriteria onderzoeken of zij voor DNA-onderzoek in aanmerking komen. Op deze website vinden mensen meer informatie over BRCA – die zorgvuldig is samengesteld met een focusgroep en expertgroep – en verhalen van ervaringsdeskundigen. Zoals Anouk (27) die de BRCA2-mutatie erfde van haar moeder. Patrick (46) die zich bewust niet liet testen en Marcella (52) die niet werd geïnformeerd over de BRCA-mutatie in haar familie. Zij kwam daar pas achter toen ze uitgezaaide borstkanker kreeg.

Vrouwen met een BRCA-mutatie komen in aanmerking voor controles van hun borsten en preventieve operaties van borsten en eierstokken. Mannen met een BRCA2-mutatie wordt geadviseerd om vanaf 45-jarige leeftijd elke twee jaar hun PSA-waarde te laten controleren door de huisarts. Mensen met een BRCA-mutatie die al kanker hebben, komen in aanmerking voor een speciale kankerbehandeling.

Influencers

Een grote rol in de campagne is weggelegd voor influencers. Linda Hakeboom, Channah Koerten, Fabienne de Vries, Marlien van Wensen en Olcay Gulsen brengen via Instagram de campagne en hun persoonlijke betrokkenheid bij de campagne onder de aandacht.

Aandacht

Wij informeren zorgverleners over de campagne omdat er de komende tijd mogelijk meer vragen komen over erfelijke aanleg bij een BRCA-mutatie. Daarnaast hopen wij dat je deze informatie wilt delen, zodat we zoveel mensen op de hoogte brengen van de boodschap ‘In sommige families komt borst-, eierstok- en prostaatkanker vaker voor dan gemiddeld. Check wat jouw kans is. Want als je het weet, kun je wat doen.’ 

Deborah Ligtenberg
Projectleider campagne ‘Het zit in de familie’
Borstkankervereniging Nederland (BVN)