Ervaringen van onze gasten: Hennie

“Ik heb bij Poppy’s echt een band opgebouwd met andere gasten, vooral met 2 andere dames. Bij de Deelgenotengroep, één van de gespreksgroepen van het Inloophuis, hebben we elkaar ontmoet. In oktober 2018 zijn we daar begonnen met 6 vrouwen die allemaal iemand hadden verloren. In die groep keken we samen naar het onderwerp verlies en vragen als: Hoe sta jij daarin en hoe ga jij met bepaalde situaties om? We hebben in die periode fijne gesprekken gehad en na afloop besloten we met zijn allen: we blijven elkaar zien. Zo iedere 2 maanden spreken we met de groep af. Soms hebben we een onderwerp, soms niet. De ene keer drinken we ergens koffie, de andere keer maken we een wandeling, of we spreken bij elkaar thuis af. Altijd is er iets om over te praten. Dat vind ik sowieso bijzonder.”

Samen op vakantie

“Met Josina en Nicolette uit deze groep had ik een speciale klik. We zijn intens bevriend geraakt en zochten elkaar veel op. De vakantieperiode kwam ter sprake, want hoe ga je op vakantie als je alleen bent? Onze conclusie was: dat moeten we toch zelf gaan doen. Misschien wel samen? Maar dat is nogal wat anders dan met elkaar koffie drinken. Om het uit te proberen gingen we met zijn 3-en een weekendje naar Renesse. Dat beviel zo goed dat we afgelopen september naar Sevilla zijn geweest!”

Weten hoe het is

“In Renesse merkten we al: we kunnen ontzettend onszelf zijn. Je kunt werkelijk alles zeggen op ieder moment en hoeft je niet af te vragen of je het niet weer over het zelfde hebt. Want de anderen begrijpen heel goed dat je soms ineens iets kwijt wilt. Ze weten hoe dat is. Je raakt daardoor zo ontspannen als je werkelijk kunt genieten van een vakantie.

We zijn weliswaar als persoon heel verschillend maar op bepaalde gebieden voelen we elkaar juist heel goed aan. Dat verdriet van de ander begrijpen, dat maakt dat je elkaar kunt helpen. Je put daar steun uit.”

Weer een begin maken

“Dus wat begon als een activiteit bij het Inloophuis groeide uit tot iets diepgaands dat je voortzet in het dagelijks leven, los van Poppy’s. Ook al is je verlies al van jaren geleden, is het heel fijn om te vertellen hoe het ook al weer was. Je wilt dat niet altijd doen bij je naasten, want die hebben het al zo vaak gehoord. Maar iemand die jou net niet kent, hoort het op een andere manier aan.

En het belangrijkste is toch dat je jezelf helpt en dingen aanpakt om er weer bovenop te komen. Die kracht moet je hebben of vinden. Dat is niet eenvoudig, maar bij de Deelgenotengroep van Poppy’s krijg je handvatten om daar een begin mee te maken. Het zet je aan het denken voor een eerste stap.

Onze groep is close en daar ben ik heel blij mee. We delen kleine en grote dingen. We hebben zelfs een groepsapp waarin we contact houden. Als er dan iemand jarig is, regent het fijne berichtjes met felicitaties!”

Bijzonder vervolg

We hopen dat anderen ook deze ervaringen mogen beleven. Mijzelf heeft het veel gebracht en ik ga er nog verder mee. Zo sluit ik volgend jaar aan bij de Deelgenotengroep om te helpen bij de begeleiding. Ik vind dit echt een klein cadeautje in het leven waar ik iets positiefs mee wil gaan doen, voor mezelf en voor Poppy’s.”

In februari 2020 start er een nieuwe Deelgenotengroep “De volgende stap” voor iedereen die geraakt is door kanker. Informatie volgt via onze activiteitenkalender.