Wanneer

18/04/2023    
19:30 - 21:00

Reserveringen

Reserveren gesloten

Waar

Inloophuis Poppy’s
Mathildastraat 69, Oosterhout, 4901HC, Noord-Brabant

Evenement type

Jaap Luikenaar over “Kanker en je relatie”

Ik ben Jaap Luikenaar uit Eindhoven. Auteur van het boek Man op de mammapoli, speciaal voor partners van kankerpatiënten en als vrijwilliger werkzaam bij De Eik, het Centrum voor leven met en na kanker in Eindhoven. Ik ben geen psycholoog en draag ook geen doktersjas, maar ben de ervaren partner van een ex- (borst)kankerpatiënt, mijn vrouw Helma.

Als het over kanker gaat, is het vooral de ziekte zelf en de patiënt die de aandacht krijgen. Maar over hun partners hoor of lees je maar weinig. Ergens wel logisch ook, want zij zijn immers niet ziek. En zelf laten ze – vind ik –  veel te weinig van zich horen, terwijl ook hún leven op zijn kop staat en ook hun toekomst er plots heel anders uitziet.

Kanker zet je relatie onder druk en vergt veel van beiden. Kanker heb je samen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Een partner voelt zich vaak hulpeloos langs de zijlijn staan. Hij (soms een zij) kan de patiënt niet beter maken, dat moet de oncoloog doen. Toch kan hij een belangrijke ondersteunende rol spelen. In de behandelingsperiode en rond de medische ingreep ligt dat voor de hand, maar in de doorgaans lange herstelperiode daarna is dat niet meer vanzelfsprekend.

Er valt veel te regelen en tegelijk komen er veel emoties los. Talrijke vragen doemen dan op. Hoe ga je als partner met kanker om? Hoe kun je een goede steun en toeverlaat zijn. Wat vertel je aan anderen? Hoe houd je tijd voor jezelf? En wat kun je beter wél doen en wat niet om er ondanks alles toch een liefdevolle periode van te maken?

 

Reserveringen

Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor deze activiteit.